tiistaina, toukokuuta 02, 2006

Mustavuoren kaavoitus ja uusi virkistysalue

Kaupunginhalitus käsittelee tänään Vuosaaren uutta virkistysaluehanketta. Viheraluetyöryhmän minua syvällisemmin asiaan vihkiytyneet jäsenet ovat toivoneet, että:

"Sipoonkorven ja lähialueiden maankäyttösuunnitelmissa on erityisesti huomioitava ekologisesti toimivat viheryhteydet mm. Sipoonkorven eteläosista Helsingin kaupungin hallinnoimille Mustavuori-Österdundomin ja Uutelan alueille. Varsinkin Mustavuoren luonnonsuojelualueen lähialueet tulisi jättää rakentamatta. Yleiskaavassa on tehty rakennusvarauksia Pohjois-Vuosaareen. Osa nykyisistä suunnittelualueista rajoittuu Mustavuoreen, josta taas ulottuu vihersormi Sipoonkorpeen. Suunnittelualueen sisään jää paitsi luontometsää, myös upeita ulkoilupolkuja."

Asiasta kirjoitti mm. Vihreä Lanka 31.3.06: Taloja hiihtoparatiisiin? Vuosaaren Mustavuoreen aiotaan kaavoittaa pientaloalue. Sitaatti: "Asukkaita uudet virkistysalueet eivät lohduta, sillä ne sijaitsevat Vuosaaren suljetun kaatopaikan vieressä täyttömäellä, jossa ei vielä kasva mitään."

2 kommenttia:

10:03 ap. , Anonymous Jaakko Kullberg kirjoitti...

On muuten hyvä ettei siellä kaatopaikalla kasva "mitään". Se on tällä hetkellä Helsingin arvokkaimpia uhanalaisten perhoslajien esiintymiskohteita Vallisaaren ja Santahaminan ohella. Sen pahin uhka on umpeenkasvu ja puiden leviäminen alueelle. Miksi näin - siksi, että maatalouskäytön ja golfkenttien ulkopuolella ei ole suuria yhtenäisiä avoimia alueita. Ei pienissä plänteissä mikään laji pitkään säily hengissä. Onkin aika irvokasta, että uhanalaisen avomaalajiston viimeiset turvapaikat ovat pienlentokenttiä, ampuma-alueita jne. Taloudellinen tapa suojella uhanalaista lajistoa näpertelyn sijaan.

 
1:24 ip. , Blogger Michael Perukangas kirjoitti...

Silläkin uhalla että Vihreät (taas) rämettyisivät kaiken rakentamisen vastustajiksi, kompromettoin sitten itsenikin taantumuksellisten joukkoon toteamalla että Vuosaaren satamahanke tuhosi käytännössä jo Porvarinlahden. Jos joku ei tiedä Porvarinlahtea, se halkaisee Mustavuoren, erottaen Helsingin ja Sipoon ja muodostaen Vantaan ainoan luonnollisen meriyhteyden. Nyt vielä lähiseutujen ihmisiä ja muita alueella mielellään liikkuvia ollaan kurittamassa lisää, mikäli Pohjois-Vuosaaren rakennussuunnitelma toteutuu missään muodossaan.

Suunnittelupöydällä jää yleensä ymmärtämättä se vaikutus, jota uudella asutuksella on alueen luontoon. Jos jo nyt Mustavuoren alue - joka on luokiteltu Helsingin kolmen arvokkaimman kallioalueen joukkoon - on varsin runsaassa ulkoilu- ja liikuntakäytössä, uudet asukkaat tulevat käyttämään tätä jo nyt useiden Natura -alueiden pirstomaa aluetta omana lähimetsänään, jolloin rasitus luonnolle kasvaa.

Alueen kohtalosta kiinnostuneet ovat perustaneet oman web-sivunsa, jonka linkki löytyy alta:

http://www.freewebs.com/promustavuori/

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu