perjantaina, huhtikuuta 25, 2008

Puut pois kaupungin metsistä!

Kuvat ovat Pirkkolan metsätuhoista.Metsäkone tekee tuplatuhoa. Sitä varten pitää kaataa puita, jotta sille saataisiin raivattua tie, jota pitkin se pääsee suorittamaan varsinaisen tehtävänsä.Sama toisesta suunnasta.On siinä rajoilla, voiko tätä enää kutsua metsäksi. Ehkä Keskuspuisto aiotaan "hoitaa" sellaiseksi puistoksi, millaisiksi puistot oikeissa metropoleissa ymmärretään.Minne se metsä oikein on hävinnyt... tähän! Puut ovat kauniissa pinoissa, ne voisi noutaa vaikka saunapuiksi.Puut pois! Puunraatojen korjaaminen tukki ulkoilupolun, minkä takia uimahallilta Hämeenlinnantielle yrittänyt mopo kiersi - pururataa pitkin. No, on hyvä, että nuorilla on reippaita, ulkoilullisia harrasteita."Totta kai, tosta pannaan puisto muovipussiin. Lapset rakastuvat Hullujussiin. Oi, mikä hullu mä oon. Voi kuinka pieni mä oon" (Hector: Asfalttiprinssi)

Helsingin virkistysmetsissä liikkujat ovat viime aikoina monin paikoin joutuneet järkytyksekseen havaitsemaan, että siinä, missä viimeksi oli vielä metsää, onkin nyt hakkuuaukea. Metsänhoidoksikin kutsuttuja harvennushakkuita, paikoitellen jopa avohakkuita on suoritettu Helsingissä ainakin Rastilassa, Herttoniemessä, Pirkkolassa ja Pohjois-Haagassa. Asia on herättänyt keskustelua, ja siitä on kirjoiteltu jopa Helsingin Sanomissa.

Maanantain 21.4. Hesarin kaupunkisivuilla Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen toteaa, että hakkuut merkitsevät sitä, että "maakuntien tehometsätalousmallia tuodaan Helsingin virkistysmetsiin". Mustonen kävi jutussa toteamassa Herttoniemen metsän tuhot, ja totesi Herttoniemen metsän olevan merkittävä lintumetsä koko Uudenmaan tasolla. Herttoniemen metsässä viihtyy esimerkiksi laaja tikkafauna ja satakieli. Mustonen ihmettelee, miksi metsästä on kaadettu terveitäkin puita, todeten, että metsä on pilalla seuraavan 15-20 vuoden ajan.

Tiistain kaupunkisivulla puolustautuvat rakennusviraston edustajat. Metsäsuunnittelija Timo Virtanen perustelee hakkuita ulkoilijoiden turvallisuudella, ja metsävastaava Vesa Koskikallio tarkentaa, että Herttoniemessä ei oltaisi menty pikkutikan reviirin sisälle. Virtanen väitti, että metsänhoitoa tehdään tulevien sukupolvien vuoksi; kaadettujen kuusien tilalle istutetaan männyn ja koivun taimia.

Keskiviikon yleisönosastolla julkaistiin Helsyn, Luonto-Liiton ja lintutieteellisen yhdistys Tringan yhteiskirjoitus, jossa todettiin, että kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja virkistysarvoja on vaalittava, sitä ei saa hoitaa kuin talousmetsää. Järjestöt haluavat puolustaa lähimetsiä, joiden avohakkuut eivät saa juurikaan kaupunkilaisten kannatusta.

Helsingin virkistysmetsien hakkuista mielipidekirjoituksia voi lukea ja kuvakoosteita katsella blogissa http://kaupunkimetsa.blogspot.com. Pirkkolan metsätuhoista laajamittainen kuvakollaasi löytyy osoitteesta keskuspuisto.blogspot.com.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu