lauantaina, tammikuuta 30, 2010

Luonnonhoidon linjaukset turvaamaan monimuotoisuutta?

Kuva on Seurasaaresta, pohjoisosassa tehtyjen harvennushakkuiden seurauksesta metsävarvut ovat vähentyneet, alue altis tuulelle ja metsäisyys kadonnut.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee maanantain kokouksessaan luonnonhoidon toimintaperiaatteet, jotka linjaavat metsiä, puistoja ja muita viheralueita hoitoa ohjaavat periaatteet. Lisäksi hallitus käsittelee Helsingin ympäristölautakunnan hyväksymän Helsingin kaupungin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman 2008-2017 Lumon toimintaperiaatteet.

Näiden kahden asiakirjan puimista ja yhteensovittamista on jatkettu jo yli kahden vuoden ajan. Rakennusvirasto ja ympäristövirasto neuvottelivat sovinnosta koskien metsien erirakenteisuuden säilyttämistä. Erirakenteinen puusto tarjoaa turvaa kaupunkieläimistölle, ylläpitää aitoa metsäkasvillisuutta ja pystyy paremmin puskuroimaan tallauksen ja muun häiriön aiheuttamiin paineisiin. Liiallinen harvennus lisää alueen heiniintymistä, ja muutamassa vuodessa kenttäkerroksen metsävarvut: mustikka ja puolukka vaihtuvat tiheään vadelma- ja pihlajatiheikköön (ks. kuva yllä).

Eniten erimielisyyttä on ollut metsienhoidon linjauksissa: pitäisikö sallia pienimuotoiset aukkohakkuut ja metsänrakennetta tasapäistävät harvennushakkuut, jotka johtavat puuston yksipuolistumiseen. Kaupunginhallituksen esityksessä luotsataan ettei aukkohakkuita tehdä kaupunkimetsissä. Hyvä niin, mutta ei niitä talousmielessä ole tehty tähänkään asti. Esityksessä pienaukkohakkuun koko määritellään, joskin senkin koko suhteuttenu metsikön kokoon voi olla merkittävä.

Tärkein muutos nykyisessä esityksessä on että kaupunginjohtajan toimesta perustetaan luonnonhoidon seurantaryhmä. Kyseiseen kokoonpanoon kutsutaan rakennusviraston, ympäristökeskuksen ja liikuntaviraston edustajien lisäksi luonnonsuojelujärjestöjen edustajat sekä kaupunkiekologian asiantuntija. Työryhmän tarkoituksena on suunnitella yhdessä alueelliset luonnonhoitotoimenpiteet. Odotan työryhmältä paljon ja toivon että siitä tulee aito suunnitteluagenda, joka voi linjata luonnon monimuotoisuutta säilyttäviä tai lisääviä toimenpiteitä.

Lisäksi aiotaan luopua kesäaikaisista hakkuista ja antaa linnuille pesintärauha. Luonnonhoidon linjauksissa on kuitenkin voimakas halu uudistaa kaunkimetsiä. Toivottavasti työryhmä pystyy tarkastelemaan ja määrittämään todellisen uudistamistarpeen ja ylilyönneiltä metsien hakkuiden osalta kustannustehokkuuden nimissä vältetään.

Kaupunkiluonnolla on tärkeä osa suomalaista monimuotoisuutta säilyttäessä. Vuosi 2010 on YK:n luonnon monimuotoisuuden teemavuosi, jolloin globaali monimuotoisuuden väheneminen olisi pitänyt - aikakin sopimusten mukaisesti - pysäyttää. Tämä vaatii rohkeita maankäytön ja luonnonhoidon päätöksiä

Tunnisteet: , , ,

2 kommenttia:

10:24 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Lukeeko joku näitä kommentteja? Jos lukee, niin kummastelen kovasti sitä höyrypäistä ja rankkaa metsän harvennusta, jota on harjoitettu Kannelmäen, Maununnevan ja Malminkartanon alueella viime aikoina. Metsälöiden metsäluonne ja aluskasvillisuus on pistetty pahasti koitokselle.

 
10:25 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Lukeeko joku näitä kommentteja? Jos lukee, niin kummastelen kovasti sitä höyrypäistä ja rankkaa metsän harvennusta, jota on harjoitettu Kannelmäen, Maununnevan ja Malminkartanon alueella viime aikoina. Metsälöiden metsäluonne ja aluskasvillisuus on pistetty pahasti koitokselle.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu